Головна » 2017 » Січень » 19 » Чим корисна морква
23:48
Чим корисна морква

 

 


чим корисна моркваЧим же корисна морква для організму? Вона містить 7% цукрів, вітаміни основної групи B, C, E, а також провітамін A, він же бета-каротин. Саме завдяки каротину вона має помаранчевий окрас, адже його там міститься 70-80%. Його особливість в тому, що він не руйнується при обробці.

А чи знаєте ви, що раніше морква була фіолетовою? Такий її знали і любили до кінця шістнадцятого століття. Патріотично налаштовані голландці вирішили вивести її помаранчевим кольором на честь правлячої королівської династії. В результаті саме вона і стала стандартом для всього світу.

Може бути, саме завдяки цьому позитивному кольором морква згадують найпершою з цілого ряду «сонячних» овочів, які здатні оптимізувати і поліпшити загар.

  Користь моркви для здоров'я

Сучасна медицина вважає, що вона має дуже багатьма чудовими властивостями: вітамінним, загальнозміцнюючим, тонізуючим, помірно заспокійливу, судинорозширювальну, легкий сечогінний і жовчогінну, протизапальну і ранозагоювальну.

Морква покращує травлення, збільшує виділення молока у годуючих жінок, сприяє виведенню піску і невеликих каменів при сечокам'яній хворобі, підсилює роботу статевих залоз.

Крім того, активізує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси, регулює вуглеводний обмін, очищає рани і виразки від гною, зменшує больові та запальні процеси, сприяє швидкій епітелізації тканин.

Свіжі коренеплоди рекомендуються у вигляді лікувального харчування при запорах, захворюваннях печінки, нирок, серцево-судинної системи, при порушеннях мінерального обміну, супроводжуваних сечокам'яної і жовчнокам'яної хворобою і обмінними поліартритами.

які вітаміни в моркви

Як приготувати морквяний сік , і яка користь для організму і здоров'я людини? Морквяні соки призначають як джерело каротину з перших днів при інфаркті міокарда .

Які вітаміни в моркви 

Чим же ще корисна морква для організму людини? У ній міститься не тільки каротин, а й інші каротиноїди: фіто, фітофлуен, лікотін. Також вітаміни В1, В2, В6, С, пантотенова і фолієва кислота, вітамін РР, ефірне масло, азотисті і пектинові речовини, ферменти, мінеральні солі: кальцію, фосфору, заліза, кобальту, бору, хрому, міді, йоду - і інші мікроелементи .

Саме завдяки всьому цьому вона так корисна. У народній медицині її використовують як полівітамінний засіб при авітамінозах, недокрів'ї і загальному занепаді сил.

При щоденному вживанні її свіжою, хворі додають у вазі. А ще вони стають менш сприйнятливі до інфекційних захворювань, у них колір лиця стає свіжішим.

До тих, хто їсть багато моркви, п'є морквяний сік, «любить» сонце, до них краще «пристає» загар і рівніше лягає. Перед походом на пляж досить випити склянку свіжого вичавленого морквяного соку, щоб засмага ліг рівніше і швидше.

Застосування соку при простудних захворюваннях

Морква терту і морквяний сік приймають при сильному кашлі, тривалої захриплості голосу внаслідок гострих і хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів і при початковій стадії туберкульозу легенів.

Для цього змішують морква або сік з медом або цукром, або варять її в молоці терту. Сік рекомендують маленьким дітям, як полівітамінний засіб  для поліпшення їх розвитку. Ще морквяний сік, а також настій  насіння вживають для полегшення болю при геморої.

Зовнішньо свіжу терту моркву прикладають до ран і виразок, опіків і обморожень, запалених місць і пухлин. Морквяним соком полощуть порожнину рота і горло при запальних процесах і при молочниці у дітей.

Способи застосування моркви при різних захворюваннях

Свіжий сік: коренеплоди натерти на тертці, віджати сік, змішати його з медом або цукром. Приймати по 1 ст.л 4-5 разів на день при кашлі, захриплості голосу, авітамінозі, недокрів'ї, сечокам'яної і жовчно - кам'яної хвороби. Дітям - по 1 ст.л вранці і ввечері.

Відвар: 3 ст.л тертої моркви відварити в склянці молока. Приймати кашку в теплому вигляді по 1 ст.л 3-4 рази на день при тих же хворобах.

При ниркової хвороби та як вторгнень готується зілля з насіння . 1 ст. л. - Насіння залити склянкою окропу, настоювати в духовці в закритому посуді 12 годин (в термосі), процідити. Приймати теплим по півсклянки 5-6 разів на день за півгодини до їди.

Суміш:   1 ст. л. рівних частин бадилля коренеплодів і петрушки залити склянкою окропу, настоювати 1-2 години в закритому посуді, процідити. Приймати по 1 ст. л. 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди при сечокам'яній хворобі і геморої.

 

Переглядів: 51 | Додав: sharmandmoda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar